?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Жило дике плем'я

Жило собі одне дике, але дуже добре плем'я. Добро ці люди творили за велінням серця, в Бога не вірили та й ніколи не чули про Нього. Але Бог бачив їхню доброту, тому після смерті відправляв їх в рай (чи Бог відправляє всіх добрих людей, які не чули про Нього, до пекла?). Та одного разу до цього племені дісталися місіонери і розповіли йому про Христа. Половина племені у Христа увірувала (це дуже хороший процент - в Апостолів він був значно меншим), а половина - ні (з-за манери проповіді тих місіонерів, або ще з якихось причин - в нашому суспільстві християнські місіонери також навертають у свою віру далеко не всіх добрих людей). І після цього половина племені (хто не повірив тим проповідникам) після смерті вже йшли в пекло, незважаючи на свою доброту. Бо не прийняли Христа. А друга половина, що увірувала, вже творила добро не чисто за велінням серця, не чисто безвідплатно, але також й з упевненості у небесній нагороді за свої добрі справи. В них вже з'явився певний меркантильний мотив для творіння добра. Отже, на вході мали високоморальних людей, яким світило вічне блаженство. Після християнської проповіді половина з них так само лишилися високоморальними (продовжували творити добро, не очікуючи за неї нагороду), але стали приреченими на вічні муки, а друга половина стала вже менш високоморальною, але з перспективою раю. Цю деструктивність християнської проповіді можна пояснити тим, що мета Бога не в тому, щоб спасти від пекла максимум людських душ, а щоб зібрати на небі необхідне число вірних. З соціальної точки зору християнська проповідь може бути корисною, оскільки стимули у вигляді морквини (загробного раю) та палки (загробного пекла) можуть значно сильніше мотивувати людину до альтруїзму (допомоги сиротам, хворим і т.д.), ніж природня людська доброта. Але при цьому релігійні конфлікти можуть звести цей позитив нанівець. Наприклад, свого часу релігійні війни скоротили населення Німеччини вдвічі.         
"Если благопристойность человека обеспечивается лишь ожиданием божественной награды, то такой человек - говна кусок"
Сериал "Настоящий детектив"

Comments

viskaz
Nov. 18th, 2018 09:08 pm (UTC)

Природня людська доброта - це міф :))) пам'ятаю себе дитиною, страшно згадувати мої думки, наміри та вчинки. І все це в дуже ніжнму віці:(((

dekarmi
Nov. 18th, 2018 09:20 pm (UTC)
Поки народи не почули про заповіді Божі, вбивали один одного пачками? Справді? А безбожні буддисти та агностики до цих пір родичам горло перегризають?

Profile

dekarmi
dekarmi

Latest Month

November 2019
S M T W T F S
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Tags

Page Summary

Powered by LiveJournal.com
Designed by Lilia Ahner